Kwas foliowy – właściwości, niedobór, kto powinien suplementować?

Data: 11 maja 2020, autor: Lek. Marta Dąbrowska

Kobieta przyjmuje kwas foliowy

Kwas foliowy (inaczej witamina B9) suplementują codziennie wszystkie kobiety, które przygotowują się do ciąży lub już spodziewają się potomstwa. Odpowiednia dawka kwasu foliowego gwarantuje prawidłowy rozwój płodu i pozwala uniknąć wystąpienia wielu problemów zdrowotnych u dziecka. Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny dla zdrowia malucha? Jakie są najczęstsze objawy i skutki niedoboru witaminy B9 i czy możliwe jest jej przedawkowanie?

Kwas foliowy a foliany – czym się różnią?

Kwas foliowy (Acidum folicum)  to witamina, o której słyszał każdy – zwłaszcza pacjentki, które starały się o dziecko. Natomiast znacznie mniej popularnym terminem, który wielu kobietom zupełnie nic nie mówi, są foliany. Warto więc wyjaśnić, że zarówno kwas foliowy, jak i foliany są dwoma postaciami tej samej witaminy B9. Czym się różnią? Foliany występują naturalnie w pożywieniu, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych jako sole kwasu foliowego.. Z kolei kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9 (stanowi składnik wielu suplementów diety, jest też dodawany do wzbogacania niektórych produktów spożywczych), a jej naturalną wersją są właśnie foliany. Niektóre osoby spotkały się również z metylowaną formą kwasu foliowego. Czym jest kwas foliowy metylowany? To aktywna metabolicznie postać witaminy B9, która jest rekomendowana dla pacjentów z niekorzystnymi wariantami genu MTHFR. Warto dodać, że mutacja genu MTHFR zmniejsza absorpcję kwasu foliowego – osoby z tą nieprawidłowością mogą przyjmować jedynie zmetylowany kwas foliowy – niezmetylowany jest dla nich szkodliwy.

Właściwości kwasu foliowego

Kwas foliowy pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, m.in. zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej i poronieniom, bierze udział w procesie syntezy kwasów nukleinowych (są składnikiem DNA), obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Kwas foliowy wspiera układ krwiotwórczy (razem z witaminą B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek), nerwowy i sercowo-naczyniowy. 

Kwas foliowy – w czym występuje? Źródła kwasu foliowego

W jakich produktach spożywczych znajduje się najwięcej kwasu foliowego? Doskonałe źródło witaminy B9 stanowi szpinak, brukselka, sałata, brokuły, awokado, kapusta włoska, szparagi i kalafior. Kiełki, orzechy i  suche nasiona roślin strączkowych również zawierają sporo folianów. Inne naturalne i zdrowe źródła kwasu foliowego to drożdże piekarskie, kasza gryczana, ryż brązowy, mango, maliny, pomarańcze. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, warto sięgać po podroby, jaja i nabiał. Mimo że wiele pokarmów zawiera duże ilości kwasu foliowego – jego przyswajalność nie jest wysoka, stąd wiele osób (zarówno dzieci, jak i dorosłych) jest narażonych na niedobory tej witaminy. Niestety foliany zawarte w pokarmach są niestabilne – bardzo szybko tracą aktywność wskutek obróbki termicznej i przechowywania. Dlatego, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy B9 w organizmie, często konieczna jest suplementacja (oczywiście pod kontrolą lekarza). 

Kwas foliowy w ciąży – dlaczego jest tak istotny?

Dlaczego kwas foliowy odgrywa tak ważną rolę w przypadku ciężarnych kobiet? Otóż przyjmowanie witaminy B9 przed planowanym poczęciem oraz w ciągu pierwszych 3 miesięcy ciąży chroni płód przed wystąpieniem wad rozwojowych (tj. rozszczep kręgosłupa, przepuklina rdzenia kręgowego). Liczne badania naukowe wykazały, że kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój kręgosłupa oraz zmniejsza ryzyko urodzenia potomstwa z wadą cewy moczowej. 

Kwas foliowy – dawkowanie. Jak wygląda suplementacja kwasu foliowego?

Kobiety planujące ciąże powinny zażywać 0,4 mg kwasu foliowego każdego dnia – minimum 4 tygodnie przed poczęciem, kontynuując suplementację aż do 12 tygodnia ciąży (pacjentki z otyłością powinny przyjmować większe dawki). Stosując się do tych zaleceń, przyszłe mamy mogą być pewne, że w ich krwi będzie dostatecznie dużo kwasu foliowego. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na kwas foliowy, przyjmowanie go w formie syntetycznej (w postaci tabletek) jest znacznie wygodniejsze i prostsze, niż dostarczanie go codziennie wraz z pożywieniem (przykładowo, kobieta musiałaby zjadać codziennie 0,5 kg kapusty). Co ważne, preparaty z kwasem foliowym są łatwo dostępne, można kupić je bez recepty w każdej aptece, choć oczywiście warto wcześniej skonsultować się ze swoim lekarzem ginekologiem.

Kwas foliowy – objawy i skutki niedoboru witaminy B9

Jak rozpoznać niedobór kwasu foliowego w organizmie? Zbyt niskim poziom witaminy B9 może objawiać się:

  • niedokrwistością,
  • stanami zapalnymi w obrębie jamy ustnej,
  • przemęczeniem,
  • problemami z pamięcią i koncentracją,
  • bezsennością,
  • bólami głowy,
  • kołataniem serca.

Najważniejszą konsekwencją awitaminozy kwasu foliowego są wady rozwojowe u płodu, niska masa urodzeniowa i przedwczesny poród czy poronienie. Długotrwały niedobór witaminy B9 może też przyczynić się do wystąpienia nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurologicznych. Jednym z negatywnych skutków zdrowotnych jest też osteoporoza. Ryzyko deficytów folianu jest większe u osób spożywających alkohol i nałogowo palących papierosy. 

Wiele osób zastanawia się, jak sprawdzić poziom kwasu foliowego. W celu oznaczenia jego stężenia należy wykonać badanie diagnostyczne krwi, które nie wymaga od pacjenta żadnych szczególnych przygotowań. Wystarczy zgłosić się do laboratorium na czczo w godzinach porannych, a otrzymane wyniki skonsultować z lekarzem. Koszt badania stężenia kwasu foliowego w surowicy krwi w zależności od miasta wynosi od 40 do 100 złotych.

Przedawkowanie kwasu foliowego – czy to możliwe?

Jak już wspominaliśmy wcześniej, bardzo trudno przedawkować kwas foliowy – dlaczego? Witamina B9 nie jest toksyczna, gdyż jest rozpuszczalna w wodzie – tak więc organizm doskonale radzi sobie z nadmiarem, wydalając ją z moczem. Zbyt duże dawki kwasu foliowego są niewskazane szczególnie dla osób starszych, mogą powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego oraz wywoływać reakcje alergiczne. 

Podsumowując, kwas foliowy jest kluczowym elementem profilaktyki wad cewy nerwowej – tak więc kobiety planujące potomstwo oraz będące na wczesnym etapie ciąży powinny przyjmować większe ilości witaminy B9 (spożywając produkty spożywcze wzbogacone w kwas foliowy oraz przyjmując preparaty wielowitaminowe).

Przeczytaj inne porady

Kup online